Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Projeksioni i Nvidia për një buxhet trilionësh!

Nvidia është në afër për t’u bërë një kompani trilion dollarëshe!

Prodhuesi i çipave është aktualisht kompania e nëntë më e vlefshme në botë.

Në nëntor 2021, aksionet e kompanisë arritën një nivel më të lartë të të gjitha kohërave me një çmim aksioni prej 347 dollarë dhe një kapak tregu që tejkaloi 800 miliardë dollarë.

Nvidia u rrit më shumë se 125% gjatë vitit 2021, dhe në pesë vitet e fundit, aksionet janë rritur me 1000%.

*Nvidia Tweet on latest release

Biznesi i Nvidia-s është rritur më shumë se pesëfish brenda ciklit 5-vjeçar,

me çipat e saj që tani janë duke u përdorur për gjithçka, nga konzolat e lojërave, qendrat e të dhënave e deri te makinat me vetëdrejtim.

Një rritje e tillë kërkon që ambiciet e kompanisë të rriten gjithashtu; Nvidia u tha analistëve në konferencën e tyre se tani ata synojnë një treg të adresueshëm prej 1 trilion dollarësh për linjën e saj në rritje të çipave dhe softuerit.

Kompanitë e teknologjisë transmetojnë në mënyrë rutinore potencialit të tyre por,

Nvidia ka arsye veçanërisht të mira për të synuar lart, pasi kapitalizimi i tregut të Nvidia vlersohet rreth 655 miliardë dollarësh është shumë më i lartë se ai i çdo kompanie tjetër çip-prodhuese

Është gjithashtu rreth 12% mbi atë të ‘Meta’, e cila ka më shumë se katër herë të ardhurat e saja vjetore.

Gjigantët e teknologjisë si,

Amazon, Microsoft dhe Google vazhdojnë të derdhin miliarda në rrjetet e tyre për kërkesën në rritje për shërbimet e tyre të informatikës ‘cloud’ ndërsa Facebook po planifikon një rritje prej 66% në shpenzimet kapitale këtë vit për të filluar virtualitetin  ‘metaverse’

Firma e kërkimit të tregut Dell’Oro Group parashikon që shpenzimet totale kapitale të qendrës së të dhënave të rriten me dy shifra këtë vit, duke rritur të ardhurat e Nvidia me 52%

Por Nvidia do shkojë përtej dy tregjeve të saj kryesore të videolojrave dhe qendrave të të dhënave për të ruajtur pozicionin e saj në krye të ‘mbretërisë së çipave’

Si rezultat përfundimtar, shitja pritet të rritet me më shumë se 30%  gjatë dy viteve të ardhshme, duke arritur në 1 trilion dollarë për vitin fiskal të 2024, sipas FactSet.

 

@thejorunalbiz

 

burime: Bloomberg/WSJ
foto; Nvidia