Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

GM kërkon leje për prodhimin e automjeteve vetë-drejtuese!

General Motors dhe njësia e saj e teknologjisë vetëdrejtuese Cruise u kanë kërkuar rregullatorëve të SHBA-së leje për të ndërtuar dhe vendosur automjetet vetë-drejtues në qarkullim, pa kontrollë nga faktori njerzor, sipas Cruise.

Cruise kërkoi leje për të vendosur Cruise Origin që nuk ka nevojë për veçori si timoni për të funksionuar në mënyrë të sigurt.

Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA) ka autoritetin për të lejuar një numër të kufizuar automjetesh të operojnë përkohësisht në rrugët e SHBA-së që nuk kanë kontrolle të nevojshme njerëzore.

“Dorëzimi i këtij peticioni sinjalizon se Cruise dhe GM janë gati për prodhim”, shkroi Cruise, duke thënë se do të zgjeronte opsionet e lëvizshmërisë për njerëzit që tradicionalisht përballen me pengesa për transport të besueshëm, duke përfshirë të moshuarit dhe të verbrit.

*Cruise tweet on autonomous driving prototype

 

Origin, i cili u zhvillua me investitoret  GM dhe Cruise Honda Motor, ka dy ulëse të gjata përballë njëra-tjetrës që mund të përshtaten me lehtësi katër pasagjerë. Prodhimi pritet të fillojë në fund të vitit 2022 në Detroit në një fabrikë GM me automjete të gatshmenë 2023.

Cruise dhe GM zbuluan për herë të parë në tetor 2020 se ata planifikuan të kërkonin miratimin nga NHTSA brenda disa muajsh për të vendosur “Cruise Origin”.

Në vitin 2018, GM i kërkoi NHTSA-së që të lejojë një makinë të ndërtuar në një Chevrolet Bolt pa timon ose pedale frenash në rrugët e SHBA-se

  • Legjislacioni për vendosjen e shpejtë të makinave vetë-drejtuese pa kontroll njerëzor ka ngecur në Kongres.

Në Dhjetor, ‘Geely’ nga Kina,  tha se marka e saj premium e lëvizshmërisë elektrike, Zeekr, do të prodhojë automjete elektrike për Waymo, njësinë vetëdrejtuese të Google, që do të vendosen si automjete plotësisht autonome me lëvizje në të gjithë Shtetet e Bashkuara.

 

 

 

 

burime: WSJ/GM/Cruise
foto: General Motors